Strani

nedelja, 19. februar 2017

URA in MIXED MEDIA na platnu

V preteklih dneh, prav na najbolj zaljubljen valentinov dan, smo v hiši praznovali Abrahama. Ker je slavljenka za darilo želela sliko svojih "pranečakov", smo ji željo izpolnili in vse skupaj oblikovali v eno prav posebno darilo. Nastala je ura na platnu v mixed media tehniki.
POSTOPEK:
Najprej sem platno zelo na debelo premazala z GESSOM. To pri platnu sicer ni potrebno, ker je v osnovi že bele barve, vendar sem to naredila zaradi dveh razlogov:
  1. ker sem ugotovila, da se foto transfer veliko bolje obnese na podlagi, ki je prekrita z Gessom
  2. ker bom kasneje v platno izvrtala luknjo za urni mehanizem, zaradi česar bi lahko platno izgubilo svojo napetos, z Gessom pa je tako postalo trdnejše
 Nato je na vrsti prvo (izmed neštetih) čakanj, da se nanos posuši. Izdelava izdelkov v "mixed media" tehniki namreč zahteva veliko potrpežljivosti in čakanja, da se nanosi posušijo (res veliko, veliko čakanja 😀Naslednji korak, in sicer prenos slike na podlago s pomočjo foto transferja, bom bolj podrobno opisala, ker sem dobila že več vprašanj, kako s tem sploh začeti.
Fotografijo, katera mora biti OBVEZNO natisnjena z laserskim tiskalnikom, najprej na debelo premažeš z medijem FOTO TRANSFER. Sam nanos ni potrebno, da je enakomeren, važno je, da je povsod nanešen. 
Ko je fotografija premazana, jo položite na izbrano mesto in nato s plastično kostjo drsate po sliki, da se ta enakomerno prime na podlago. Sledi čakanje, da se medij posuši. Če želite, da je sušenje hitrejše, si lahko pomagate z grelno pištolo, vendar je res pomembno, da je lepilo popolnoma suho.
Ta čas, ko sem čakala, da se je posušilo, sem napisala par točk, ki bodo prišle prav, če se boste odločili za prenos slike na razne podlage.
  • Medij za foto transfer lahko uporabljate na več materialih: papir, les, karton, platno, steklo, blago/bombaž (vendar ob pranju ni obstojno), in ostale materiale, ki niso občutljivi na vodo, saj bomo to v nadaljevanju veliko uporabljali.
  • Fotografija, ki jo želimo prenesti, mora biti vedno lasersko natisnjena - v večini vse fotokopirnice uporabljajo laserske printerjev, prav tako pa naj bi bila večina scrapbook papirjev lasersko natisnjena.
  • Pomembno je, da je fotografija, ki jo želite prenesti v svojem negativu, torej zrcalno obrnjena. Če gre zgolj za slikovno fotografijo tole ne igra tolikšne vloge, bolj pomembno je to takrat, ko so na njej razni napisi, črke,.. saj bodo ti, v primeru da fotografije ne zrcalimo napačno obrnjeni.
  • Foto transfer nanašamo na tisto stran, kjer je fotografija, saj spodnjo stran kasneje z vodo odstranimo.
  • Smiselno je fotografijo natisniti na čim tanjši papir, ker imamo nato manj dela za odstrajevanje.
Ko je lepilo popolnoma posušeno, lahko začnemo z odstranjevanjem plasti papirja. Na raznih youtube posnetkih lahko vidite, da ustvarjalci z mokro gobico nežno odstranjuješ papir dol. Sama sem ugotovila, da je veliko lažje, če na fotografijo položimo mokro krpo in jo za nekaj časa pustimo, da se zgornja plast navlaži. Vsake toliko krpo pritisnimo nežno na podlago, da se dovolj navlaži.

Ko postane zgornji papir toliko vlažen, da je skozenj videti sliko, lahko začnemo odstranjevati. To lahko delate narahlo z mokro krpo/gobico, še bolje pa je kar z mokrim prstom, saj imamo tako občutek, da ne odstranjujemo premočno, ker lahko tako uničimo fotografijo. Na žalost se pri odstranjevanju lahko hitro zgodi, da odstranimo tudi del slike, kot se je zgodilo tudi meni, vendar na srečo bom lahko nezgodo prekrila, saj je fotografija le del izdelka, ki je v izdelavi, in si lahko pri mixed media tehniki veliko več privoščimo, kot če bi zgolj prenašali fotografijo.
Postopek odstranjevanja je potrebno večkrat ponoviti, kajti čeprav se na prvi pogled zdi, da je papir že popolnoma odstranjen, se slika popolnoma spremeni, ko se voda posuši in na fotografiji je ponovno videti delčke papirja.

Vendar nič bat, za končni izdelek ni potrebno popolnoma odstranit vseh vlaken papirja, kajti ko bo večina že odstranjenega, lahko fotografijo, ko je ta še mokra, premažete z akrilnim lakom, sama sem izbrala ta lak, ki bo vlakna papirja prekril in le ta ne bodo več vidna. In postopek prenosa fotografije na platno je dokončan. 😀
Sledilo je bolj dinamično delo. Najprej sem z decoupage tehniko nanesla motiv z uro, ko se je posušilo, sem na sredini v platno zvrtala luknjo, nato pa še na spodnjo stran platna zalepila kos debelega kartona, ki je bil ravno toliko velik, kot zadnja odprtina, in na ta način platno naredila še močnejše, da bo lahko kasneje še držal urni mehanizem. Iz mos gume sem izrezala razne izrez, ki sem jih nato z lepilom zalepila na platno. Mos gumo sem izbrala, ker je debelejša in bodo izrezi nato prišli veliko bolj do izraza. Odločila sem se za bolj pomladne izreze, kot so metuljčki in rožice. Seveda sem morala poskusiti marjetice, ki so doma čakale na pravo priložnost. Ker je seveda to bilo darilo, za 50 let, sem s Tinino šablono izrezala številke s šivi in pa napis vse najboljše, ki je bil kombiniran iz dveh šablon najlepšega para: Vse najboljše 3 in  Vse najboljše. Ker sem za izdelavo uporabljale izdelke Najlepšega para, prijavljam svoj izdelek v Galerija meseca februarja.
Ko je bilo lepilo suho, sem vse izreze ponovno premazala z Gessom, ker le ta naredi super podlago, da lahko kasneje nanašamo barve, potrebno je bilo le počakati, da se vse skupaj popolnoma posuši.
Za barvanje sem uporabila še eno novost, s katero sem se letos spoprijateljila in ji prijazno ponudila dom v svoji delavnici, in sicer z Distressovimi voščenkami, ki so me res navdušile (o njih drugič kaj več). Izdelek sem nato kasneje še narahlo pošpricala z močno razrečenim alkoholnim inkom, v katerega sem razstopila malo metalnega gelatosa in tako dosegla, da je vse skupaj dobilo malo leska. Detajle sem nato poudarila še s pisalom peral pen in darilo je že lahko romalo k lastnici.